...................................................................................................................................Com va dir aquell: "Hi ha moltes maneres de matar mosques"

dijous, 11 de juny del 2015

Problema 163 (“Mathematical Magic Show” – Martin Gardner)



Dos germans varen heretar una guarda d’ovelles. Les veneren totes, cobrant per cada ovella tants dòlars com animals ni havia a la guarda. Varen rebre la suma total en bitllets de deu dòlars, excepte un residu, menor de deu dòlars, que cobraren en dòlars de plata. Repartiren els bitllets de deu col·locant el caramull enmig d’una taula i alternativament n’agafaren un cadascú fins esgotar-lo.
“Això no és just”, va protestar el germà petit. “Tu has agafat el primer bitllet i ara acabes de retirar el darrer; ara tens 10 dòlars més que jo”.
A fi de minvar la diferència el germà gran li donà totes les monedes de plata. Però el petit encara no estava satisfet. “M’has donat menys de 10 dòlars. Encara em deus diners”.
“És cert”, va concedir el major. “Què et sembla si et faig un taló per la quantitat que farà que siguin iguals les parts rebudes per cada un?”
El petit acceptà i el gran va complir el pacte. Quina quantitat va escriure al taló?
ENGINY 3

Es tracta d’un problema antic, que ha tengut diferents versions, dels que semblen no tenir dades a bastament per trobar la solució. Però la té .
AJUDA I SOLUCIÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada