...................................................................................................................................Com va dir aquell: "Hi ha moltes maneres de matar mosques"

dilluns, 13 de maig del 2013

Problema 6



Tres mariners havien recollit mangos i en tenien un sac ple,tot i que no arribaven a tenir-ne 100. Se n’anaren a dormir. Durant la nit ,el mariner A s’aixecà, va fer tres parts iguals del total de mangos, en va amagar una , i com que en sobrava un el va donar a una mona que els feia companyia. Més tard va llevar-se el mariner B qui va fer tres caramulls iguals dels mangos que quedaven, en decantà un per a ell, i com que tornava sobrar un mango el va donar a la mona. Abans de fer claror, encara va despertar-se el mariner C, qui va fer la mateixa operació dels altres dos i també va haver de donar un mango que sobrava a la mona. Quan s’aixecaren tots tres, el sol ja era alt, feren tres caramulls iguals dels mangos que encara hi havi al sac, un perhom, i com que va sobrar un mango el regalaren a la mona.
La mona va menjar quatre mangos, això és cert; però , quants n’hi havia dins el sac de bon començament?
ENGINY – 03

Un mètode que funciona en determinats problemes ,i aquest sembla ser-ne un , consisteix en començar pel final i remontar el procés fins arribar a la situació inicial
No és difícil pensar que quan s’aixecaren els tres mariners quedava una quantitat de mangos que podem resumir “un + tres caramulls iguals”, és a dir “un + un múltiple de tres” , en definitiva (1 + 3n) .
Com es remonta la corrent d’aquest riu?  Si vols…  CONTINUAM 

Has arribat a la solució prevista a l’enunciat?
La limitació de no superar 100 el total de mangos fa sospitar de l’existència d’altres solucions.
Elimina aquesta restricció i prova de caçar-les totes. 
Si et falla la xarxa…
CLICA





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada