...................................................................................................................................Com va dir aquell: "Hi ha moltes maneres de matar mosques"

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Problema 30 ("The Unexpected Hanging and Other Mathematical Diversions"- Martin Gardner)



Un home, la seva dona i la filla d’ambdós juguen bastant bé als escacs. Un dia el pare proposa a la filla el següent repte:
Avui, dimecres, jugaràs una partida,demà  una altra i divendres una tercera. Jugaràs alternativament contra ta mare o contra mi; tu triaràs el primer contrincant i ,si aconsegueixes dues victòries seguides, dissabte tendràs el premi que tant desitges.
La filla sap que el pare juga millor que la mare. Per tal de maximitzar la probabilitat de guanyar el premi, quin ordre de contraris li convé elegir:  pare-mare-pare, o mare-pare-mare ?
(Leo Moser – Universitat d’Alberta)
PROBABILITAT-03

D’entrada sembla que si el pare en sap més, potser convengui jugar mare-pare-mare. Però, si es tracta de dues victòries consecutives, la partida central és la que s’ha de guanyar necessàriament; no serà millor pare-mare-pare ? O tal vegada depèn de la relació entre les probabilitats de guanyar a un i altra?

Cal aclarir les idees. 
solució

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada