...................................................................................................................................Com va dir aquell: "Hi ha moltes maneres de matar mosques"

dilluns, 14 d’octubre del 2013

GENERADOR 2 (Pot entendre un ase que el nombre Π és irracional i transcendent?)


No és fàcil que un ase pugui entendre el carácter irracional i transcendent del nombre Π. Va ser l’any 1882 quan Ferdinand von Lindemann  va poder demostrar el caràcter transcendent d’aquest nombre. La seva gesta tancava de forma definitiva el famós problema de la quadratura del cercle. No és possible construir un quadrat equivalent (de la mateixa àrea) a un cercle donat fent servir només regla i compàs. De passada quedava demostrada la irracionalitat de Π . El valor de Π com a nombre decimal és infinit i no periòdic.

Un ase difícilment comprendrà la demostració de Lindemann i és poc probable que pugui entendre les conseqüències que se’n deriven. Ara bé,un ruc de bona casta no pretendria mai canviar el caràcter de Π en el parlament dels ases ,tot i tenir els de la seva raça majoria absoluta. En canvi, els humans sí som capaços de plantejar tan grans animalades i confondre els diferents plans del coneixement quan es tracta de treure’n profit particular d’allò que hauria de ser patrimoni de tots.
En aquest sentit,podeu recordar el tristament famós episodi Indiana Pi (Bill), recollit en el valuós article Irracionals  http://www.psm-entesa.org/noticia.php?Codnot=1630.

Si l’heu llegit fins el final us haurà entristit recordar com l’atac sistemàtic al català per part del PP no és flor d’un dia sinó una escomesa dolorosa, persistent  i mancada de qualsevol consideració científica, ètica i estètica.
Com m’ha passat a mi, per ventura no haureu pogut evitar fer-vos una altra pregunta: pot entendre un ase l’existència dels Països Catalans?
És qüestió diferent. L’existència dels Països Catalans no precisa de grans demostracions ni formulacions teòriques: existeix un espai ,bastant considerable en població i extensió, d’història àmpliament compartida, llengua comuna i trets culturals similars que rep aquest nom. Fins aquí poca discussió.
No sé si tots els ases ho entendran,això, però estic segur que cap ase provaria de canviar aquesta realitat de segles mitjançant una votació. Per gran que fos la majoria absoluta de que disposàs el seu grup.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada