...................................................................................................................................Com va dir aquell: "Hi ha moltes maneres de matar mosques"

dimecres, 12 d’octubre del 2016

Problema 253 (“Puzzles from Other Worlds” – Martin Gardner)



Un peix petit , resultat d’enginyeria genètica i conegut amb el nom pepsimenja , té uns hàbits reproductius ben curiosos. Cada femella produeix exactament deu ous que incuba durant un parell mallorquí de dies. Quan els peixos neixen, el primer que fan és matar i menjar-se la mare.
El doctor Moreau va posar 10 pepsimenges en un tanc d’aigua molt gran i va comanar al seu criat, General Montgomery, que l’avisàs en el moment que el tanc contingués 5000 peixos.
Montgomery, un ximpanzé molt espavilat , capaç de comptar i calcular molt afinadament, va observar que era impossible la xifra exacta de 5000 ocupants del tanc, però que l’avisaria quan s’assolís el valor més proper inferior a 5000, sempre suposant que cap dels peixos morís exceptuant les mares devorades pels fills.
Quina quantitat té pensada el General?
Quan el tanc va contenir aquest nombre, el doctor Moreau va demanar-li que tragués dos terços dels mascles, els necessaris per a un experiment. És fàcil distingir-los: cada mascle té 15 aletes mentre que les femelles en tenen 5 cada una.
El ximpanzé va comptar els mascles, i va veure que el seu nombre era múltiple de 3. Obedient com era, en va treure els dos terços .
Quantes aletes tenien tots els peixos que restaren al tanc?
(Nota: no dubtis que hi ha suficient informació per contestar les preguntes)
ENGINY 2    
AJUDA/SOLUCIÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada