...................................................................................................................................Com va dir aquell: "Hi ha moltes maneres de matar mosques"

dilluns, 31 d’agost del 2015

Problema 173 (Revista “nou biaix” abril 2013)



Un grup de 30 presoners han de passar una prova: endevinar el color del barret (blanc o negre) que porten posat i que no poden veure. Si l’endevinen seran alliberats; si no, seran executats. Abans de dir el color del barret es posaran tots en fila i cadascú veurà els barrets de tots els que té al davant de la fila,però no el seu ni els de darrere. Començarà a dir el nom del color del seu barret el que ocupa el darrer lloc a la fila,després el 29è i així successivament fins al primer. Els barrets ,blancs o negres,es posaran a l’atzar i durant la prova cada presoner no podrà dir res més que el nom del color del barret (nom que podran sentir tots els altres), quan sigui el seu torn.
La nit abans de la prova, quan tots els presoners en coneixen les condicions,es reuneix tot el grup per intentar cercar una estratègia que els permeti minimitzar el nombre d’execucions; després de pensar-hi una estona, en troben una que els permetrà salvar-se tots menys un, que tendrà una probabilitat del 50% de salvar-se.
Sabríeu trobar aquesta estratègia?
Si varia el nombre de presoners es pot aplicar igualment, o cal fer alguna modificació?
ENGINY 3
Primer de tot, com passa sempre ,hem de llegir atentament l’enunciat. Això, si no volem arriscar-nos a presenciar execucions massives.
Després cal considerar-ne la lectura més restrictiva; posem que, en lloc de dir el color del barret ,cadascú elegeix la tecla “blanc” o la tecla “negre” i una màquina posa la veu per dir el color de forma que tots l’escoltin. En cas contrari seria massa fàcil trobar una estratègia correcta basada en l’entonació de la veu , o la modulació de les paraules.
AJUDA I SOLUCIÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada